Aanstootgevende Palmpasenstokken

Sinds een aantal jaren hebben christenen er onverwachte medestanders bijgekregen. Het zijn mensen die zelf geen christen zijn maar die een beetje benauwd zijn geworden van al dan niet vermeende islamitische invloeden op de samenleving.

PalmpasenMaar zoals zo vaak wanneer het onverwachte medestanders niet gaat om de kern van de zaak maar om uiterlijkheden, krijg je er alleen maar verwarring van. Dat blijkt maar weer bij het relletje rond de Palmpasenstokken. Het begon allemaal met dit bericht in het Algemeen Dagblad:
‘Protestantse en rooms-katholieke basisscholen in Den Haag zwakken het christelijk karakter van hun paasvieringen af om ouders van islamitische leerlingen te behagen.’

Natuurlijk ontplofte Twitter en het grappige is dat Twitter dat altijd doet naar twee kanten. VVD- en PVV-aanhangers maken zich boos omdat er concessies worden gedaan aan moslims ‘die zich niet willen aanpassen’. Anderen vinden dat je rekening moet houden met islamitische kinderen: ‘Kinderen tegen hun overtuiging met een kruis laten sjouwen is in geen enkel opzicht christelijk.’ En: ‘Ik vind het goed om als christelijke school het geloof niet door de strot te drukken.’ Dat was lief.

Maar waarom sturen ouders hun kinderen naar een christelijke school als ze niet willen dat het Paasfeest wordt gevierd? Of moet een school eerst beloven dat hun kinderen daar geen last van zullen hebben? Mag een vertelling nog wel, maar gaat Palmpasen te ver? Wel een kerstboom maar geen kerststal? Als een christelijke school duidelijk is over zijn identiteit, weten ouders dat van te voren. Er zijn pas problemen wanneer dat niet zo is.

Zowel pleidooien voor rustig aan doen met je identiteit en niet met van die aanstootgevende Palmpasenstokken rondlopen, als ach en wee roepen dat de christelijke identiteit verdwijnt terwijl je zelf geen voet meer in de kerk zet, missen de kern van de zaak.

Het echte probleem zit hem in het feit dat er veel christelijke scholen zijn waar het personeel hooguit de grondslag van de school respecteert. Of, zoals een van de andere twitteraars meldde: ‘Wij bezochten de christelijke school zonder ónze achtergrond te melden. Directeur schatte ons verkeerd in en zei ‘C stelt weinig voor, merkt u niks van’.’ En een ander: ‘Bij 1e kennismaking op pc school met 0% moslim zegt adjunct op onze vraag naar identiteit: maakt u zich geen zorgen, wij doen er weinig aan.’ Waarom dan nog Paasfeest vieren, vraag je je af. Ga dan alleen eieren verven.

Het lijkt mij tijd voor een algehele ruilverkaveling. Maak scholen die geen bal meer doen aan hun christelijke identiteit bijzonder neutraal. Dan kun je er daarna fijn Paassuikerholifeest gaan vieren. Als daar nog iemand op zit te wachten, tenminste.