Klimaat

Het was ontroerend nieuws: directeuren van Nederlandse bedrijven waren afgereisd naar de Noordpool om zelf te gaan kijken wat de klimaatverandering betekent. Wetenschapsjournaliste Bernice Nootenboom nodigde hen uit om met eigen ogen de gevolgen van de opwarming van de aarde te aanschouwen.

Vertegenwoordigers van de Rotterdamse haven, Gasunie, de NS, ING en Schiphol hadden blijkbaar niet genoeg aan de jarenlange waarschuwingen van wetenschappers en journalisten. Zichzelf ter plekke overtuigen van de ernst van de situatie was absoluut noodzakelijk. En ja hoor, het kwam aan.

Carola Wijdoogen van de NS wist er natuurlijk wel wat van af maar ‘dat het zo ongelooflijk snel gaat heeft me geraakt.’ En de man van de Rotterdamse havens wil graag de uitstoot verminderen. Samen met andere havens en rederijen, dat is logisch.

Leon Wijnands legt uit dat klimaatverandering ons allemaal aangaat en dat het opeens allemaal heel dichtbij komt als je in de buurt van de Noordpool ronddobbert. Ja, dat spreekt. Gasunie-man Ulco Vermeulen was ook heel erg onder de indruk.

Enig juiste vraag van een meereizende journalist: moet je om je dat te realiseren naar de Noordpool afreizen? ‘Nee, maar we worden in dit gebied wel met z’n allen geïnspireerd om onze best practices te delen’, zegt Wijdoogen. Dat kan blijkbaar alleen in de natuurlijke habitat van walrus en ijsbeer.

Vermeulen van de Gasunie wil graag een energietranstitie. En dat is mooi want dat willen de Groningers ook. Langetermijndoelen, daar gaat het om, zegt de Gasunie-man, en hij noemt het jaar 2030. Dat vinden de Groningers waarschijnlijk net weer wat minder.

briksdal-858340_960_720Het was zo’n glad filmpje dat ik er erge jeuk van kreeg. En terecht, want op de NOS-site las ik dat Peter Munneke de juiste snaar had geraakt bij de topmanagers, zoals ze werden genoemd: ‘De hoeveelheid gesmolten gletsjerwater krijgt hoe dan ook consequenties voor de Nederlandse economie’.
Vandaar.