Meerderheidskabinet

Na lang wikken en wegen besloot ik dit voorjaar toch op de ChristenUnie te stemmen – en wel op Don Ceder – in plaats van op GroenLinks. Jammer dat de partij uiteindelijk toch maar vijf zetels behaalde en niet de gehoopte zes, maar a la, that’s life.

Tot twee maal toe schoof GroenLinks aan de informatietafel, samen met CDA, D66 en VVD maar het werd niks. Jammer vond ik dat, want GroenLinks was wellicht groot genoeg geweest om substantiële invloed uit te oefenen. En nu zit daar de ChristenUnie. En ik houd mijn hart vast.

Slechts vijf zetels hebben en dan denken dat je invloed gaat hebben op het beleid van dat drietal. No way. De achtergrond van de CU kennende, zit er een groot verantwoordelijkheidsgevoel achter hun keuze te gaan praten met de trojka. Natuurlijk, Pechtold overspeelde zijn hand en gooide roet in het eten maar die roetdeeltjes zijn er tijdens een etentje bij de chinees weer zorgvuldig uitgevist. Maar hoe duur gaat de CU haar huid verkopen?

Verkopen ja, want de VVD zit aan tafel, en de lightversie van de VVD: het CDA; en D66 dat zich nota bene links durft te noemen. Links, het mocht wat. Rechtser is D66 in zijn hele geschiedenis nog niet geweest.

Geloof me ChristenUnie, er gaat niets van komen. Niet van jullie sociale paragraaf, niet van jullie vluchtelingenparagraaf, en niet van jullie milieuparagraaf. En het begin is er al, lees ik vandaag in het Algemeen Dagblad: de CU stemde tegen een motie over een strengere bonuswetgeving. Nederland zal nog dieper wegzakken in het neoliberale moeras. Het is onverteerbaar als dat mede gaat gebeuren door een partij waarop ik heb gestemd.

Stembureau_Winterswijk_4Als er straks dankzij jullie, ChristenUnie, een meerderheidskabinet komt, ligt de CU over vier jaar als een uitgeknepen citroen langs de kant van de weg. Kijk maar naar de PvdA. En dat wordt dan mede dankzij mij. Want ik ga natuurlijk niet nog een keer op een partij stemmen die het straks alleen voor elkaar krijgt dat haar een schaamlap in de vorm van een vijgenblad wordt voorgebonden: uitstel van de wet Voltooid Leven.