Lichtpunt

Van veel kringloopwinkels word ik vrij treurig. Dat komt van de oude meubels die er worden verkocht, daarvan krijg ik de zenuwen. Opeens sta ik weer in de jaren ‘70, compleet met een standaard bankstel (twee- en driezits), degelijk eiken wandmeubel – met in menig gereformeerd gezin de Korte Verklaring als eind van alle theologische tegenspraak, alsmede het zondagse servies – en een met bruine of mosgroene tegels ingelegde salontafel.

Jaren ’70 servies is ook eng: bruine, oranje of mosgroene dikke keramiek met namaak-authentieke onregelmatigheden. En de polyester blouses met puntkragen in felle kleuren, de trainingspakken – vooral gedragen door mensen die nooit op sporten betrapt werden. En de strenge modevoorschriften: dragen die handel! Er was gewoon niks anders te koop…

In diezelfde periode leefde beppe nog, de oma van Echtgenoot, hoogbejaard en gek op familie. Op haar verjaardag werd de hele familie opgetrommeld – die elkaar trouwens toch al zeer regelmatig troffen bij beppe thuis, met Oom en Tante als bedienend personeel. Meest passende cadeautje: een kop en schotel. Niet dat beppe daaraan gebrek had, integendeel, maar wat moest je anders?

Met lichte schaamte togen wij naar de Blokker om daar een kop en schotel aan te schaffen, bij voorkeur met bloemetjes en gouden randjes. Inpakken en wegwezen. Beppe blij, en wij met haar.

?

Diezelfde kopjes zie ik nu terug in mijn favoriete kringloopwinkel Het Lichtpunt te Kollumerzwaag. (Favoriet omdat de afdeling meubilair daar eenvoudig is te vermijden). Of beter nog, servies van nog eerder: de jaren ’50. Wat waren dat snoepige jaren qua aankleding! Fijne pastelkleuren, mooie vormen, lieve randjes. Complete serviezen staan er, die ik tot nu toe heb laten staan want niet voor in de vaatwasser.

Natuurlijk, ik zou ook in de jaren ’50 nog niet dood gevonden willen worden, al was het maar vanuit feministische overwegingen. Maar vervelende herinneringen heb ik er niet aan, want ik bestond nog niet. Ik ben blij dat het servies uit die tijd in ieder geval is bewaard.