Kleding

De zomer (voor zover überhaupt aanwezig dit jaar) heeft plaatsgemaakt voor de herfst en dus is het tijd mijn garderobe aan te passen en – liefst – aan te vullen. Zodoende heb ik mij tot Zalando en de website van De Bijenkorf gewend.

Dat klinkt fashionista’s en hobbyshoppers waarschijnlijk als muziek in de oren, maar ik vind het een crime want ik moet mij nu virtueel onderdompelen in een zee van polyester en aanverwanten. En alles is te kort! Ik heb daarom een paar dringende vragen aan de kledingindustrie.

Eerst een vraag die overbleef uit de zomer: waarom gebruiken jullie polyester voor zomerjurken vanaf dertig graden? En nog gekker: waarom maken jullie zijden jurken met polyester voering? Zijde is zulk heerlijk zacht spul, en dan naai je er een laagje rommel tussen zodat je die zijde niet lekker op je huid kunt voelen. Zonde! Hetzelfde geldt voor katoenen en wollen jurken met polyester voering: niet doen!

Nog een vraag is waarom jullie kleding maken die je alleen kunt dragen als je een figuur hebt dat nog niet is aangetast door de tand des tijds, pech met je genen, of door McDonald’s. Bijvoorbeeld die dunne viscose-jurken die als een tweede huid zitten, en daardoor elke vetrolletje en bh-bandje zichtbaar maken. Zenuwslopend voor de draagster en ook voor de omgeving.

En wie heeft de 7/8 broek uitgevonden? Het lijkt altijd net alsof je hem te heet hebt gewassen, of alsof je onverwacht een verlate groeispurt hebt gehad. Broeklengtes zijn toch al een probleem met mijn 1.83m en broekspijplengte van 36 inch. Minstens 80% van het aanbod kan ik niet dragen. Nog een puntje van ergernis: ‘cropped’. Cropped bestaat niet! Het is gewoon te kort.

Met andere woorden: ga nu eens rekening houden met dat inmiddels niet onaanzienlijk deel van de vrouwelijke bevolking dat wèl langer is dan 1.80m. Lengtematen wil ik! We hebben toch ook breedtematen? Nou dan.

En nu we het toch over kleding hebben: hoera voor de HEMA! Weg met die roze terreur en met de pailletjes, kantjes, strikjes, roezeltjes en andere frutsels. Ik kom op 2 januari lekker bij jullie winkelen voor mijn kleindochters.