#MeToo

Wie nu als een gek naar beneden wil scrollen om mijn treurverhaal te lezen: laat maar. Mij is niets ernstigs overkomen, alleen het gebruikelijke gedoe zoals hinderlijk volgen, schaamteloos becommentariëren en ‘complimentjes’ die ik maar beter onderdanig in ontvangst kon nemen omdat ik anders een eigenwijs kreng was. O ja, en opeens ook lelijk.

Eén verhaal is te mooi om niet te vertellen. Mijn vriendin en ik (beiden 16) mochten met twee jongens in hun auto meerijden naar de kroeg in een dorp verderop. Op de terugweg verlangde de chauffeur betaling in natura. Maar ik weigerde. De jongen ging steeds harder rijden en nam de bochten in de weg steeds krapper.

Mijn vriendin, op de achterbank met de vriend van de chauffeur, ging hem een beetje knijpen. “Toe nou maar! Straks krijgen we nog een ongeluk!” siste ze in mijn oor. Op een goed moment overspeelde de jongen achter het stuur zijn hand en vlogen wij met een vaart in een rozenperkje, in plaats van gewoon rechtsaf. Het was een beetje jammer van zijn auto, maar ons mankeerde gelukkig niets. Eind goed, al goed.

Maar wat schetst mijn verbazing, de vriendin vond dat het mijn schuld was. Ik had toch wel kunnen weten dat hij ‘er iets voor terug wilde’. Zo zie je maar weer: vrouwen zijn vaak elkaars ergste vijand.

Ik besef achteraf dat ik het geluk heb gehad dat er een rozenperkje lag, en geen kanaal. En ik ben blij dat ik genoeg trots en zelfbewustzijn had om ‘nee’ te zeggen tegen avances die me niet bevielen.

Wat verkrachting en andere ernstige zaken betreft: ’t Is dat het niet mag, maar openbare schandpalen lijken mij best wel eens een goed idee. Ook voor mannen die aan hun gerief proberen te komen door manipulatie, het aanbieden van een al dan niet terechte promotie, of simpelweg een baan, zou ik met liefde een doos rotte eieren klaarzetten.

Maar iedere vrouw die daadwerkelijk carrière maakt via een bed, of een voldoende voor tentamens krijgt door seks te hebben met (meestal behoorlijk) ranzige mannen, valt ook wat aan te rekenen. Zij maakt het andere vrouwen moeilijk en houdt het achterlijke idee in stand dat vrouwen best wat seksuele diensten willen verlenen in ruil voor salarisverhoging of een goed cijfer.

En dat is een aspect dat ik mis bij #MeToo. Misschien dat we voor vrouwen die dat categorisch weigeren #NotMe kunnen reserveren.