Heerlijke zon, lekker temperatuurtje en een vrije dag. Tijd voor mijn moestuinbak, een eindje verderop in de wijk. De kervel komt alweer op, vergezeld door een eenzame lente-ui die ik nog ken van vorig jaar. Na een half uur krijg ik gezelschap van een meisje wier moeder ook in het gelukkige bezit is gekomen van een moestuinbak. Ze wil me meehelpen en dat mag. Wel waarschuwt haar moeder dat je er vieze handen van krijgt.
Ja, dat klopt, beste moeder, maar modderhanden zijn heel gezond. Nederlandse kinderen groeien namelijk op in een bacterie-arm milieu en daar worden ze ziek van. Het meisje is niet bang voor vies, al geeft ze de voorkeur aan het gebruik van mijn tuingereedschap.
Is dat niet gevaarlijk, vraagt ze terwijl ze op mijn hakje wijst. Nee, leg ik uit, dat is juist heel handig. Zo lang je er je zusje niet mee slaat, wil ik nog zeggen maar dat houd ik net op tijd binnen. Dan moet het meisje naar zwemles en huppelt weg.
Melk
Mijn bak ligt er weer netjes bij en daarom trakteer ik mezelf thuis op de bank met koffie en melk. Rauwe melk, om precies te zijn. Dat schijnt heel gevaarlijk te zijn, net zo gevaarlijk als vieze handen. Daarom moeten boeren die via een melktap de melk van hun eigen koeien verkopen de melk eens per maand laten testen. Dat kost geld en daarom betaal ik nu voor biologische melk uit de melktap evenveel als voor een liter melk in een pak van een supermarkt wiens naam ik liever niet noem.
Wat er gebeurt als de melk daags na het testen besmet wordt met een mogelijk gevaarlijke bacterie blijft onduidelijk maar daar zal ongetwijfeld iets op worden gevonden. Een boete, of zo, want meer komt er vaak niet voort uit ambtenarenbreinen.
Nu drink ik al dertig jaar rauwe melk maar ik ben er nog nooit ziek van geworden en onze kinderen ook niet. Evenmin als het meisje dat me in de moestuinbak hielp ziek zal worden van haar vieze handen.
Maar de voedselangst in ons land kent geen grenzen. Onlangs is dan wel bewezen dat kinderen die rauwe melk drinken op latere leeftijd minder last hebben van astma en allergieën, maar toch raadt de zuivelindustrie rauwe melk drinken af.
Natuurlijk, de zuivelindustrie verkoopt de melk liever via de winkel. Aan de melktap verdient de industrie niks. Alleen de boer, en dat is niet de bedoeling. Daarbij maakt de zuivelindustrie handig gebruik van de smetvrees van de gemiddelde Nederlander.
Maar dat de overheid zich leent voor dergelijke onzin is op zijn zachtst gezegd mallotig. Eerst overheidsdiensten die zich daadwerkelijk toelegden op voedselveiligheid wegbezuinigen en daarna dit soort testen verplichten, is een gotspe. We weten dat industrieën altijd welvaren bij de VVD als coalitiepartner maar zo dik hoeft het er nou ook weer niet op te liggen.
Het is tijd voor maatregelen. Koop je melk zoveel mogelijk bij de melktap en drink die rauw, en gooi je kinderen minstens eens per week in de modder. Gewoon, omdat het gezond is.