Sherlock

Hij blijft tot de verbeelding spreken: Sherlock Holmes. Gisteravond zagen Echtgenoot en ik, dankzij zijn onnavolgbare handigheid op internet geheel op zelfverkozen tijdstip, de zoveelste remake van Sherlock Holmes. In New York ditmaal en niet eens van BBC-maaksel. Normaal gesproken hoeven wij hem dan niet maar eerlijk is eerlijk, hij is gewoon goed.

Na een aantal Sherlocks gezien te hebben die zich in de 19e eeuw afspelen, zijn we nu aan de tweede serie begonnen die zich afspeelt in het heden. Toen we begonnen met de Sherlock met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol, waren we kritisch. Kon dat wel, zo’n hedendaagse Sherlock? Na tien minuten waren we verkocht. Ja, het kon!
elementary
Gisteravond zagen we Sherlock met vrouwelijke Aziatische Watson. Johnny Lee Miller heet de acteur die Sherlock speelt, Lucy Liu is Watson, naam van de serie: Elementary. Voor de afwisseling heeft SBS6 eens iets goeds te pakken…

Hoe komt het toch dat Sherlock Holmes zo blijft inspireren? Sherlock is natuurlijk een gemankeerde figuur met zijn verslavingen (per eeuw verschillend) en geniale gekte. Psychologisch een puinhoop, is hij toch op een vreemde manier aantrekkelijk. Het type jongen op school die sexy genoeg was om heimelijk verliefd op te zijn, maar net te maf om serieus iets mee te beginnen zodat je hard wegrende als hij avances maakte.

Voorwaarde is wel dat je als vrouw (of als man, maar dat kan ik niet beoordelen) valt op hersens. Een wasbordje en een spierbal hier en daar is mooi meegenomen maar de inhoud van het hoofd telt meer. Hersens hééft Sherlock, bijna te veel zelfs. Daarbij is een beetje schmerz met diepgang ook nooit weg. Dat maakt hem alleen maar spannender.

Mannen hoeven overigens niet afgunstig te zijn want je moet er als vrouw toch niet aan denken ooit in het echt aan zo’n figuur te blijven hangen. Wat een ellende! Het is maar afwachten of en wanneer hij thuis komt; normale omgangsvormen en ook maar het begin van een sociaal leven, het zit er niet in.

En daarom kijk ik alleen maar naar hem. Watson vangt de klappen wel op.