Dr. Who

Dr. Who is vandaag 50 jaar geworden. The Doctor is een Time Lord van de planeet Gallifrey die door tijd en ruimte reist. Zijn taak is om het universum en de aarde te redden van gevaarlijke wezens.

Mijn kennismaking met sciencefictionserie Dr. Who vond plaats toen ik een jaar of dertien was. Net als met James Bond is de Dr. Who die op de buis was toen je voor het eerst keek, voor altijd de enige echte. Zo ook de mijne: Tom Baker.

Maar dat wist ik toen nog niet. Elke week volgde ik, vaak nagelbijtend en half vanachter de bank want doodeng, de bloedstollende avonturen van Dr. Who. Het hielp niet dat mijn vader zei dat Dr. Who heus niet dood zou gaan omdat de serie dan afgelopen was. En zelfs al ging hij dood, dan kwam er weer een nieuwe want zo ging het altijd met Timelords, ze reïncarneerden gewoon.
dr-who-new01
In de serie van Dr. Who bleken er veel meer soorten levende wezens te bestaan dan alleen mensen en dieren. Zygons bijvoorbeeld, en Daleks.

Dr. Who kon zonder problemen in gesprek gaan met groene slijmerige wezens van twee meter hoog met ogen die aan steeltjes uit de kassen hingen, of met bleke mensachtigen, volledig bedekt met harige wratten, met huidslierten in plaats van baardhaar en met slechts één oog. Soms zag iemand er van voren als mens uit maar bleek hij bij nader inzien toch een glibberige roze staart met paarse vlekjes te hebben. Of een tentakel, verstopt onder zijn jas.

Hilarisch waren de ruimtekroegen waarin louche ruimtebewoners zaken deden met andere louche ruimtebewoners, en merkwaardig uitziende wezens elkaar ontmoetten voor een gesprek van kop tot kop. Ik keek elke keer weer mijn ogen uit.

En dan de Tardis, het als telefooncel vermomde ruimteschip, die met enorme herrie opsteeg en ervoor zorgde dat Dr. Who ternauwernood ontsnapte aan zijn achtervolgers. De eindtune was dan al ingezet en ik slaakte een zucht van verlichting. De dokter had het wéér overleefd. Of de uitkomst was onzeker vanwege de cliffhanger. Dan moest je een week wachten…

Laatst ontdekte Echtgenoot een Dr. Who-serie met de elfde Time Lord. Hij leek niet op Tom Baker, integendeel. Maar ik heb hem in mijn hart gesloten en alle afleveringen al gezien. Lijken de oude afleveringen bij nader inzien op een uit de hand gelopen James Bond-film, de nieuwe zijn de moeite van het kijken waard.

Morgen is er een speciale aflevering voor de 50e verjaardag van de Doctor. Op de BBC. Kijken!