Blaas

Ik weet het: reclame is onzin, je moet het gewoon aan je voorbij laten gaan. Voor veel mensen is reclame achtergrondruis. Ik wilde wel dat dat voor mij ook gold.

Maar reclame is ook taal en taal is onweerstaanbaar. Ik kan niet naar muziek luisteren en de tekst negeren, en als ik de tekst niet versta, irriteert me dat een beetje.

Zo gaat het dus ook met reclame. Soms komt er een zinnetje voorbij dat blijft hangen. Dat is minder de bedoeling van reclamemakers dan je zou denken. Zij willen graag dat het ergens in je onderbewuste blijft hangen, niet dat je de tekst gaat napluizen.
trndblog_tenalady
Neem bijvoorbeeld de volgende reclame-uiting: ‘Ook met een gevoelige blaas kun je zijn wie je bent’.

Dit is strikt genomen een volstrekt onzinnige uitspraak. Als jij een gevoelige blaas hebt, den maakt dat gewoon onderdeel uit van wie je bent. Maar nee, je kunt met een gevoelige blaas pas weer zijn wie je bent als je een bepaald merk inlegkruisje gebruikt.

En wat is een gevoelige blaas eigenlijk? Dat je steeds naar de wc moet, dat je vaak blaasontsteking hebt? Of barst je blaas bij het minste of geringste in tranen uit? De reclamespot laat zich er niet over uit.

Die vraag is wel belangrijk, zeker omdat je in die reclame een jonge dame ziet figureren die bij lange na nog niet naar een noodmaatregel zou moeten grijpen als de inlegkruis voor bejaarden. In plaats daarvan wordt net gedaan alsof het de normaalste zaak van de wereld is en een van de taboes die geslecht moet worden.

Maar voor jonge vrouwen en ook voor de meeste oudere is fysiotherapie en desnoods een kleine chirurgische ingreep in 90% van de gevallen voldoende om van het hele probleem van incontinentie af te zijn. En dan heb ik het nog niet eens over de mogelijkheid het probleem voor te zijn door een simpele oefening.

Maar daar worden we waarschijnlijk toch wat te expliciet voor de tere zieltjes van de reclamemakers. Het probleem bij de naam noemen is teveel gevraagd. Dan liever een onzichtbaar inlegkruisje dat de symptomen bestrijdt: Ik ben een Tena-lady. Nou en? Hoezo, nou en?!

Ik zou toch liever mijzelf willen zijn zonder Tena. Wegwezen, Tena-lady!