Sotsji

Gek word ik ervan: Sotsji. Eerst wekenlange klaagzangen over Putins Rusland, nu de godganse dag sport op tv. De naam is inmiddels geschikt als spreekwoord: van Sotsji getikt, bijvoorbeeld. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tot nu toe had Sotsji weinig met sport te maken. Sotsji gaat voornamelijk over homo’s en gezien de walgelijke filmpjes over brute mishandeling van homo’s is de verontwaardiging niet meer dan logisch. Putin is een engerd, zijn politiek ook, en de obscure rol van de Orthodox-Russiche kerk vervult me met plaatsvervangende schaamte.

En toch. Het gaat nu al wekenlang nergens anders meer over. Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, ze lijken allemaal van de aardbodem verdwenen.

Ondertussen neemt de Noorse minister van Volksgezondheid zijn echtgenoot mee. Statement! Obama stuurt een lesbische sporter. Statement! Nederland stuurt echter koning èn koningin èn premier Rutte! Boegeroep alom vanwege deze veel te zware delegatie. Daar zit best wat in.

Maar moest Rutte nu echt als goedmakertje Gordon bellen om te vertellen dat hij ‘geëist heeft dat de anti-homowet moet worden ingetrokken’? Wat zou Putin hebben gezegd? Ik vermoed dat hij zich in zijn wodka verslikte van het lachen…

En moeten we nu echt doen alsof homorechten het enige is waarmee een land de mist in kan gaan? Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Beijing was er hooguit in de marge aandacht voor mensenrechten, en dan alleen nog omdat de mediagenieke Ai Wei Wei ermee te maken had.

Bij de bouw van het stadion voor de WK Voetbal in Abu Dhabi zijn inmiddels 382 Nepalese bouwbakkers (lees: slaven) van de steiger geknikkerd of anderszins om het leven gekomen.

Maar ja, die Nepalezen kennen wij niet. We weten niet hoe ze eruit zien, we voelen er geen band mee. Begrijpelijk, hoor, maar de erkenning dat we ons alleen druk maken om de mensenrechten van OSM is dan wel zo eerlijk.

Hier wordt dan ook vooral de oud-Hollandse traditie in stand gehouden anderen te laten weten dat je deugt. Het is een rituele dans, veel vertoon maar alleen voor binnenlands gebruik.

Dat binnenlands gebruik is trouwens geen gek idee. Het laatste bericht van een homostel dat werd weggepest uit een woonwijk, dateert nog niet eens van zo lang geleden.