Stem

18 maart nadert met rasse schreden. En hoe meer de dag dichterbij komt, hoe onrustiger ik word. Ik wil per se stemmen, maar op wie in vredesnaam? Nog ingewikkelder is dat niet alleen de provincie maar ook de Eerste Kamer in het geding is. Kijk ik alleen naar de provincie of ook naar de Eerste Kamer?
vraag 2Helaas liet ProDemos mij deze keer ernstig in de steek. Mijn provincie ‘had ervoor gekozen’ geen stemwijzer te laten maken. Gelukkig bleken er nog twee te zijn, dus heb ik die maar ingevuld. En ja hoor, zoals gewoonlijk heb ik weer drie keuzes: SP, GroenLinks en ChristenUnie. Steevast eindigen de VVD en de PVV op onverkiesbare plaatsen en dat beschouw ik maar als een bewijs van mijn geestelijke gezondheid.

Eenvandaag kwam met een stemwijzer voor de Eerste Kamer en gelukkig kwam die uitslag uit op dezelfde partijen. Al word ik daar ook weer achterdochtig van… zo groot is mijn vertrouwen in de politiek niet meer.

Tot een paar jaar geleden nam ik geen genoegen met stemwijzers. Als echte diehard downloadde ik de programma’s van de hoogst eindigende partijen en las ze door. Helaas, dat is zinloos sinds het gilde der communicatiemedewerkers zich daarover heeft ontfermd. Ik kan de zaken die ik echt wil weten niet meer vinden en van de rest kan ik geen chocola meer maken.

Restte me de antwoorden van de stemwijzers aan een nader onderzoek te onderwerpen. Resultaat: ik pas eigenlijk helemaal nergens bij. Wel windmolens, wel ganzenjacht (lekker en waarom niet); geen megastallen, wel ritueel slachten. Welke partij dan ook, ik ben het altijd wel met een paar standpunten hartgrondig oneens.

Ik kon het niet laten ook de Stemtinder van Arjan Lubach uit te proberen. Uitkomst: FNP, de Friese partij van en voor Friezen en Friesland. En dat voor een niet-Fries.

Met de Stemtinder kun je trouwens leuke dingen doen. Zo slaagde ik er bijvoorbeeld in puur op basis van gezicht (want zo werkt hij) de christelijke politici eruit te halen. Vooruit, dames en heren van CDA en CU, zorg eens voor een wat minder suf uiterlijk! Kan je zomaar een paar stemmen opleveren…