Spijt

Sorry is niet meer the hardest word, zoals Elton John ooit zong. Integendeel, sorry is het meest gebruikte woord in onze tijd. Sorry is razend populair.

excusesIedereen maakt excuses. Gerrit Zalm vanwege de commotie rond de salarisverhoging van de ABNAmro-bazen, de SVB vanwege de puinhopen bij de PGB-uitkeringen, en Sepp Blatter spijt het verschrikkelijk dat er zoveel corruptie is bij de FIFA.

Sorry! Vroeger was je dan klaar want ‘sorry!’ impliceerde oprechte spijt van wat je had gedaan. Maar die tijden zijn geweest.

Gerrit Zalm maakte geen excuses voor de salarisverhogingen, maar voor de commotie rond de salarisverhogingen. De bank kan dankzij de excuses naar de beurs, wat waarschijnlijk een verlies gaat opleveren van zo’n 7 miljard euro. Maar dat staat uiteraard helemaal los van de ton die Zalm en de zijnen erbij krijgen.

Die 7 miljard komt immers uit de zak van de Nederlandse burger. Dezelfde burger die ontslagen is, geen krediet krijgt voor zijn eenmanszaakje, of vrijwel geen rente meer krijgt op zijn spaarrekening. Sorry!

De SVB gaat niets doen om het goed te maken, excuses volstaan. Sommige mensen hebben maandenlang geen salaris ontvangen en moesten zich diep in de schulden steken, anderen waren verstoken van de noodzakelijke hulp. Maar in 95% van de gevallen is er inmiddels uitbetaald, dat is toch weer mooi. En er heeft iemand sorry gezegd.

Burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen maakte ook excuses maar stapte pas op toen het vertrouwen in hem was opgezegd. Wat raar dat sorry niet genoeg is, stond op zijn gezicht te lezen. Ik heb er toch spijt van! Hij was aangedaan, meldde de NOS. De ziel.
Aan de heer Sepp B. ga ik geen woorden vuil maken.

Dit is de oogst van een maand aan excuses. En omdat het inmiddels zo gewoon is geworden, ga ook ik mijn excuses aanbieden. Sorry voor het schrijven van zo’n chagrijnig blog. Sorry!