Gouden Koets

Al sinds een eeuw rijdt het staatshoofd op Prinsjesdag, bij voorkeur samen met echtgenoot, in de gouden koets naar de Ridderzaal. Als kind vond ik dat natuurlijk fantastisch. Een gouden koets! Ik zag mijzelf al in een lange jurk en met een mooie hoed op naar de koets schrijden, terzijde gestaan door een Prins, terwijl ik gracieus de treetjes bestijg en plaatsneem onder luid gejuich.

Met een paar schokjes zetten de acht paarden het voertuig in beweging en vervolgens zou ik wuiven naar Het Volk, wetend dat de toeschouwers elkaar zouden toefluisteren: ‘wat ziet ze er weer mooi uit!’

Maar zo bleef het niet. In mijn puberjaren vond ik het hele schouwspel achterlijk want monarchistisch, dus rechts en dus fout. Dat was mijn grote-sprongen-snel-thuisperiode. Daarna volgde ik aan de Open Universiteit een aantal modules Visuele Kunsten, en toen zag ik pas echt wat een monstrum de gouden koets eigenlijk is.

Alleen al die wielen! En die opgelegde symboliek die er van alle kanten afspat! Het enige wat er nog leuk aan is, is het gewraakte deurpaneel dat als uiting van nationale trots is ontworpen maar nu naar een beschamende periode verwijst die we het liefst willen verdonkeremanen, of er voortdurend over jammeren. Wat waren wij slecht!

Nu verdwijnt de koets vier of vijf jaar van het toneel voor een dure reparatie. Dat is jammer van het geld dat eraan wordt besteed. Kalefater het ding een beetje op, zet hem in Het Loo ter vermaak voor patriotten en koningshuisaanhangers. Daarnaast kunnen republikeinen hem ter lering gebruiken: wil je een monarchie, dan kan dat zoiets lelijks opleveren!

Het zou alleen wel meer dan zonde zijn het VOC-paneel van de gouden koets uit de openbaarheid terug te trekken. Het zorgt voor een vermakelijke maatschappelijke discussie waarvan het, voor zover ik het kan zien, niet de bedoeling is dat die echt ergens op uitloopt. Het enige nut ervan is dat iedereen kan laten zien aan welke kant hij staat en of hij deugt.

Maar daarvoor hoef je die koets geen peperdure renovatie te laten ondergaan.
Gouden_koets