Koning

Het tweejarig feest ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van het koninkrijk der Nederlanden is afgesloten. En alles is zo goed als wel aan het volk voorbij gegaan. Koning_Willem_I_-_staand_met_de_grondwet_van_1815

Dat kon wel eens een slecht voorteken zijn. Dat wil zeggen, als Nederland een koning wil houden. Persoonlijk vind ik dat het koningschap te verkiezen is boven een republiek. President Kok, of president Rutte? Ik moet er niet aan denken, boven de partijen staan gaat oud-politici meestal niet meer lukken. Maar de koning moet het dan wel goed doen. In hoeverre slaagt onze huidige koning daarin?

Een teken aan de wand is Willy, de hit van Lucky-TV, die zelfs Wim Daniels (die toch nauwelijks verdacht kan worden van monarchistische sympathieën) op Twitter deed verzuchten dat iemand die niets terug kan doen zo langdurig op de korrel nemen, feitelijk een ernstige vorm van pesten is.

Maar het gevaar voor het koningshuis komt eerder van binnenuit. Veel van de kritiek op het koningshuis houdt verband met geld, en dat is een gevaarlijk thema in Nederland. Recent nog weer was daar de restauratie van De Groene Draeck. Omgerekend zou die neerkomen op bijna een ton per jaar. Uit de staatskas.

Om maar niet te spreken van het gebruik van regeringsvliegtuigen voor de lol, de zeer tegen de zin van Willem en Máxima afgezegde koop van de koninklijke villa in Mozambique, het hek rond het vakantieverblijf in Griekenland, de zestig miljoen kostende restauratie van paleis Den Bosch, enzovoorts.

Misschien heeft het ermee te maken dat Máxima uit de jestset komt, misschien heeft Willem een aardje naar zijn grootvader. Of misschien spiegelen ze zich teveel aan de groten der aarde, of wat daarvoor doorgaat.

Mopperen over geld en het koningshuis is zo oud als het koningshuis zelf, en zelfs van ver daarvoor, toen de Oranjes nog braaf stadhouder waren. Maar als je toch al een positie hebt waarin alles wat je doet wordt uitgebeend, lijkt het me verstandig al te voor de hand liggende valkuilen te vermijden.

Gewoon bezuinigen als heel het volk dat moet en ook zelf iets betalen uit je royale toelage, zelfs als dat niet per se hoeft, zou de stevigheid van de grond onder het koningshuis ten goede komen. Want als het koningshuis echt gaat wankelen, helpt daar geen lief lachende Zuid-Amerikaanse blonde schoonheid tegen.