Westerse waarden

De aanslagen in Parijs hebben behalve angst, bloed en dood ook de angstaanjagende leegte van het westen laten zien. Allereerst was daar minister-president Rutte die beweerde dat onze way of life ISIS niet aanstaat: een theater bezoeken, op een terras een cappuccino drinken, of naar een voetbalwedstrijd gaan.

Feesten-op-IbizaOnze westerse waarden bestaan dus uit ‘leuke dingen doen’, en de terroristen vinden dat zo naar dat ze bommen leggen en mensen doodschieten. Ik wist niet dat het zo simpel was.

Het is wel heel tragisch dat zelfs onze eigen minister-president met niets méér kan komen dan ‘recht hebben op doen wat je leuk vindt’. Zelfs mensenrechten of grondwettelijke vrijheden werden niet genoemd.

Saillant voorbeeld van wat die leegheid kan bewerkstelligen, is een van de terroristen die omkwam bij de een politieactie woensdagochtend in St. Denis: Hasna Ait Boulahcen. Deze dame had al een turbulent leven achter de rug in het uitgaansleven voor ze zich bekeerde, aldus de BBC. Zij deed precies wat Rutte een van onze westerse verworvenheden noemde: uitgaan, in alle vrijheid. Blijkbaar was het niet voldoende.

Hollande komt niet verder dan nog meer bombarderen, wat ISIS ongetwijfeld aanstaat. De leiders verhuizen gewoon naar Mosul (toch opvallend dat het paradijs voor hen en hun dierbaren wel even kan wachten) en liggen echt niet wakker van wat de gewone burger in Raqqa te wachten staat.

Voorlopige conclusie: Nederland verkeert in opperste verwarring. Het enige wat we nog weten is wat we níet willen. Nederland verkeert in de puberteit. En de vraag is of bommen en granaten voldoende zijn om onze leegheid te verdedigen.