Sinterklaas

Vandaag is Oudste Kleinzoon erachter gekomen dat Sinterklaas niet bestaat. Hij twijfelde al een paar dagen zeer ernstig aan het bestaan van de Goedheiligman, en stelde onophoudelijk vragen.

Maar zijn ouders zijn goede pedagogen, ze hebben hem de bittere waarheid zelf laten ontdekken. “Wat denk je zelf?” vroeg Schoondochter als hij met vragen kwam. Tot hij vanmorgen vroeg zelf de verlossende conclusie trok. Daarna was zijn eerste reactie: “Dat hadden jullie me ook wel eerder kunnen vertellen. Vorig jaar, of zo.”

Sinterklaas_2007Sinds de grote ontdekking bekijkt hij de wereld met andere ogen. Met een brede grijns die zijn fietsenrekje helemaal blootlegt, kijkt hij naar het Sinterklaasjournaal. Helemaal lekker zit het nog niet tussen hem en de makers daarvan. “Ze zijn eigenlijk wel brutaal,” vindt hij. “Ze hebben zelfs een eigen website!” Met andere woorden: zo gek is het nou ook weer niet dat je erin gelooft.

Maar nu hoort hij bij de grote mensen, bij het ingewijde deel der natie. Hij weet dat het een fijn spel is waar iedereen plezier aan beleeft en dat iedereen meespeelt. Dat die ene Zwarte Piet eigenlijk Jochem Myer is, en Sinterklaas een acteur.

Vanaf de foto op de familie-whatsapp grijnst hij de rest van de familie aan: hij wéét het. De populariteit van Sint schijnt overigens nauwelijks te lijden onder het feit dat hij feitelijk een slavenhouder is. Maar dat bleef tot nu toe buiten het blikveld van Kleinzoon. Gelukkig maar, je kunt niet alles tegelijk verwerken.