Mode-alarm!

In deze tijden van beknotting van het recht op vrijheid van meningsuiting…
(althans, volgens mensen die menen dat je mening uiten hetzelfde is als schelden en beledigen. Wat overigens absoluut niet betekent dat ik vind dat iemand daarvoor opgepakt mag worden. Zo, dat is er ook weer uit)
…wil ik graag mijn mening uiten over een wel heel triviaal onderwerp: de mode van aankomende zomer.

Ik heb namelijk een heel verontrustende trend opgemerkt: de jaren ‘70 keren weer. Ik spotte al: de midi-lengte (op de kuit, braver kan niet), de klokrok (hoewel nooit helemaal weggeweest), de India-katoenen blouse met trekkoordjes, en de tuinbroek (brrr). Ook erg: blote schouders, voor alles van boven de 25 jaar.

En dan de kleuren: mosterdgeel, oranje en mosgroen. Aubergine ontbreekt er nog maar aan. Ik word er treurig van. Maar het ergste komt nog: de broekrok, verhullend gebracht als de culotte. Trap er niet in! De culotte is zo vreselijk lelijk dat hij zelfs gebruikt zou kunnen worden als strafmaatregel.

imgHet kledingstuk brengt mij bovendien terug naar tijden die ik het liefst uit mijn geheugen zou bannen. De tijden namelijk dat in mijn (kerkelijke) omgeving serieus gedebatteerd werd over de vraag of dit kledingstuk bij de afdeling ‘rok’ moest worden gerekend (toegestaan) of tot de broeken (niet toegestaan, in ieder geval niet op zondag). Alsof er weldenkende vrouwen zijn die überhaupt dood gevonden zouden willen worden in zo’n kledingstuk.

Behalve de korte broek voor vrouwen (gedragen door exemplaren van boven de 25 en/of in meer dan maat 36) is er geen onflatteuzer kledingstuk bedacht dan de broekrok. Ik roep dan ook op tot een boycot van de culotte/broekrok.

Nou ja, behalve dan voor vrouwen die er ook nog goed uitzien in een jute aardappelzak. Dan mag het.