Referendum

Een van de kroonjuwelen van D66 ingezet als middel om uit de Europese unie te stappen, het is de ironie ten top en D66 (helemaal into Europa) was er heeeel stil over.

Daarnaast is de gang van zaken een uitstekend argument tegen democratie. Hilarisch was het, de Britten die grote spijt betuigden over hun stem omdat ze er pas een dag later achterkwamen wat nu eigenlijk de gevolgen waren van hun ‘Leave’. En dan de Brexiteers zelf, die niet weten in wat voor bochten ze zich moeten wringen nu blijkt dat een Brexit veel geld gaat kosten.

refAlleen de belofte dat 23 juni Onafhankelijkheidsdag kan worden, is waarschijnlijk te handhaven. De dik drie miljoen pond die zouden worden toegevoegd aan het budget van de NHS, komen daar in ieder geval niet terecht, gaf Farage al een dag later toe. De cursus Rijkrekenen is nooit gratis.

Ondertussen zitten we maar mooi met het fenomeen referendum opgescheept. Hier te lande was er al het handelsverdrag met de Oekraïne waar niemand uitkwam die een poging deed alle ins en outs op een rijtje te krijgen. Het is afwachten of Thierry Baudet c.s. nog steeds denken dat een referendum met een Nexit als onderwerp een haalbare zaak is.

Maar ze hoeven nog niet te wanhopen. Het geheugen van de gemiddelde Nederlandse kiezer gaat dat van een goudvis niet te boven. Dat wordt dus wachten tot de storm is gaan liggen en daarna de zielen masseren met halve waarheden, slimme campagnes bedenken met veel emoties en weinig argumenten en aanschuiven bij meester Matthijs.

De grote vraag is hoe we in vredesnaam weer van het monstrum dat referendum heet, kunnen afkomen. Politieke beslissingen zijn nu eenmaal ingewikkeld, niet iedereen kan de reikwijdte van zijn beslissing overzien en soms kan niemand dat. Miljoenen mensen die alleen naar SBS6 kijken het laatste woord geven over majeure aangelegenheden waar alleen ‘ja’ of ‘nee’ op gezegd kan worden, geeft blijk van of een bovenmatig vertrouwen in de mensheid, of van roekeloosheid.