Heet

Het is weer een paar dagen warm in Nederland. En dus trokken vier provincies een Hitteplan uit de kast. Wat erin staat, weet ik niet precies, maar veel kan het niet zijn. In de schaduw blijven, rustig aan doen en genoeg water drinken; kortom, je gezonde verstand gebruiken. Wat anders?

Thermometer_from_franceIn Nijmegen lopen deze week tienduizenden mensen in groepsverband over straat. Tientallen deelnemers werden onwel door de hitte, meldt de Volkskrant.

Dat lijkt me niet vreemd. Wat ik wel vreemd vind is dat al die mensen überhaupt gaan lopen met dit weer. Dat hoor je ’s avonds te doen, als het is afgekoeld. En dan nog loop je niet vier dagen lang veertig of zelfs 55 kilometer. Ook niet als je daar gladiolen voor krijgt.

Niet dat ik die hitte niet erg vind. Temperaturen boven de 30 graden tasten mijn humeur en mijn hersens aan. En het heeft nog meer nadelen. De korte broek bij mannen bijvoorbeeld, de hemdjes en T-shirts bij vrouwen die bij koeler weer ergens onder zitten. Benen die normaal gesproken het daglicht niet zien, komen opeens in de openbaarheid. Dat is zelden een succes.

Het hoort hier gewoon niet zo warm te zijn. In Turkije, daar is het warm. En dat dat ook daar de hersens aantast, is afgelopen weekend weer afdoende bewezen. Het is een verleidelijke gedachte het gedrag van de Erdogan-aanhangers hier te lande ook aan de hitte te wijten. Maar dat zou wishful thinking zijn.