Apocalyps

Ik denk de laatste tijd wel eens dat het einde der tijden nabij is..

5440002785_7b1ed0ac3e_bAllereerst omdat het werkelijk mogelijk is dat Donald Trump president wordt van de Verenigde Staten. Het is alsof je naar een film kijkt, een B-film. Zijn krankzinnige uitspraken, zijn onsamenhangende zinnen, zijn geheugen dat dat van een vlieg niet te boven lijkt te gaan, het is verbijsterend. Een mooie analyse van zijn taalgebruik en een verklaring waarom dat aanslaat, staat hier.

Dan is er natuurlijk Recep Tayyip Erdoğan. Hij is er nog, onze Ottomaanse kalief. Je moet natuurlijk de democratie tot je laatste snik verdedigen maar het is de vraag of Turkije de laatste jaren nog steeds een democratie was. En zo ja, dan nu toch niet meer. Ik wacht eigenlijk nog steeds op het moment dat DENK zijn hilarische filmpje over de media en de Trias Politica opnieuw onder de aandacht brengt. Maar dat zal wel niet…

En dan ons geliefde vaderland waar de PVV groeit en bloeit. De laatste peiling (7 juli) gaf aan dat de geliefde leider 28 zetels zou krijgen als er nu verkiezingen waren.

En dat brengt me automatisch op het vierde teken van de Apocalyps: de VVD staat op 27 zetels volgens dezelfde peiling. Ik kan wel janken. Eerst het land afbreken en dan, omdat de economie weer aantrekt, daarvoor worden beloond.

Het kan natuurlijk ook zijn dat we helemaal niet afkoersen op het einde van de wereld. Er waren al eerder griezelige machthebbers: Pol Pot, Caligula en Stalin om maar even een wilde greep in de geschiedenis te doen.

Over het algemeen waren de heersers van de afgelopen millennia geen schatjes, misschien zijn we te veel gewend geraakt aan de democratie en de rechtsstaat. Zozeer gewend, dat we ons niet realiseren dat we zonder dat tweetal een stuk slechter af zijn dan met. Hopelijk is het nog niet te laat.