Bedrijfsleven

Eindelijk, de dividendbelasting wordt toch niet afgeschaft. Rutte is bij zinnen gekomen. Dat dacht ik toen ik alleen de kop las. Maar toen las ik verder: het geld dat daarmee ‘bespaard’ wordt, gaat naar het bedrijfsleven, naar het vestigingsklimaat, what ever that may be. En toen moest ik even heel hard mijn best doen om niet te vloeken.

De publieke sector wankelt op haar voeten. Overbelast, onderbetaald en zwoegend onder de protocollen. Maar Rutte vindt dat het bedrijfsleven 2 miljard euro nodig heeft. Waarvoor?

Om de salarissen aan de top nog wat op te schroeven? Om juristen in te huren die mensen nog een beetje sneller kunnen wegwerken als ze te oud worden of wel eens ziek zijn? Om door belastingconsulenten de laatste mazen in de wet te laten zoeken, of nog onontdekte belastingparadijzen te laten opsporen?

Misschien kan het bedrijfsleven investeren in robots om nog wat goedkoper te kunnen produceren. Of op zoek gaan naar landen waar je nog ongestoord je giftige afval kunt dumpen. Het kan voor dat extra geld communicatiemedewerkers inhuren die in glanzende brochures lulkoek schrijven over duurzaamheid. Niet dat het bedrijfsleven dat echt belangrijk vindt… maar het lijkt wel mooi.

En nu het bedrijfsleven dit douceurtje tegemoet kan zien, heb ik nog wel wat suggesties die ook geld voor het bedrijfsleven kan opleveren. Schaf bijvoorbeeld de ggz en jeugdhulp af. Je kunt immers net zo goed naar je buurvrouw voor advies? We moeten gewoon wat meer op elkaar letten, zei onlangs VVD’er Onno Hoes, die zich twee jaar met ‘verwarde mensen’ heeft beziggehouden. Participeren, mensen! Heel gemakkelijk. We moeten weer wat meer oog voor elkaar krijgen. Dat is ook goedkoper.

Ik zou ook nog wat korten op de thuiszorg en de kinderopvang. Jij kunt best de ramen van je buurvrouw lappen en haar af en toe eens onder de douche zetten, je kinderen gaan maar naar je moeder. En waarom is het onderwijs nog niet geprivatiseerd? Of is het daar nog niet excellent genoeg voor?

Misschien kan het bedrijfsleven de publieke sector gaan sponsoren. Daar heeft het straks genoeg geld voor.