Tweede Kerstdag

Tweede Kerstdag is net zoiets als een wormvormig aanhangsel. Je bent ermee opgegroeid maar je hebt geen idee waarvoor het dient. Tegen infecties, zo las ik eens, maar dat was een gokje. Voor mij bestaat Tweede Kerstdag vooral uit het bijkomen van Eerste Kerstdag, die dit jaar overigens een groot succes was qua gezelligheid en lekker eten.

Vroeger hadden we op Tweede Kerstdag ’s morgens een gewone kerkdienst en ‘s middags het kinderkerstfeest, met een verhaal, warme chocolademelk, een boekje en een sinaasappel. Dat betekende dat je met een beetje pech in drie dagen vijfeneenhalf keer achtereen naar de kerk ging: op zondag twee keer, op Eerste Kerstdag (stel die viel op een maandag) ook twee keer en op Tweede Kerstdag anderhalf keer. Je zou er afvallig van worden.

Meestal was er dus geen chocolademelk en een kinderverhaal, maar alleen een preek. Nu was ik als kind zeer bedreven geraakt in het mijzelf bezighouden tijdens de preek, zozeer zelfs dat ik met een jaar of 18 (vroeger waren de mensen eerder volwassen) mezelf opnieuw heb moeten aanleren om gewoon eens te luisteren naar wat die man (toen nog) op de kansel eigenlijk te zeggen had. Om te constateren dat het zeer regelmatig ging om stokpaardjes, onversneden moralisme en typische predikantengewoontes als semantiek en woordspelletjes.

Maar een jaar of 20 geleden ben ik van vrijgemaakt-gereformeerd – via de Nederlands gereformeerde kerk – gewoon protestants geworden en dat scheelt een hoop diensten, en dus ook een hoop preken. Ik wilde dat ik kon zeggen dat de preken wel een stuk beter zijn, maar dat is helaas niet steeds het geval. Ze zijn wel een stuk korter, en dat maakt ook al uit, in aanmerking genomen dat een preek van vroeger voor minstens de helft uit herhalingen bestond, die in het gebed nog weer eens dunnetjes werden overgedaan.

Het scheelt in ieder geval een dienst op Tweede Kerstdag, en vandaar dat ik nu een blogje zit te tikken. Daarvoor is die Tweede Kerstdag dus, om terug te kijken op de Eerste en op al die andere kerstdagen in het verleden. Weer wat geleerd!