Het is de maand van de spiritualiteit en ik wilde wel dat hij weer voorbij was. Ik hoop dat de volgende keer februari wordt uitverkoren, die maand duurt in ieder geval een paar dagen korter.
Er zijn maar weinig woorden zo overbelast, zo overgewaardeerd en daarmee zo dodelijk vermoeiend, als spiritualiteit.
In Nederland wordt iedereen die iets kan en durft te zeggen over alles wat het louter materiële overstijgt al als spiritueel aangemerkt. Spiritualiteit is ook een toevluchtsoord geworden voor mensen die nog wel ‘religieus’ zijn (op nummer 2 in de top tien van ergerniswekkende woorden) maar dat niet nader durven, kunnen of willen specificeren.
Op televisie sjouwen Bekende Nederlanders zwaar beladen met spiritualiteit over het scherm. Velen vinden zichzelf behoorlijk spiritueel, bijvoorbeeld omdat ze een Boeddhabeeldje bij een tuincentrum hebben gekocht. Maar dat blijkt niet altijd voldoende. Die krullenmevrouw van de KRO bijvoorbeeld: ‘ik dacht dat ik best spiritueel aangelegd was’. En dat valt dan tegen.
De Wandeling speelt zich op dit moment af in Japan, wat een extreem spiritueel land schijnt te zijn. Ik heb dat nooit aan Japan gemerkt, niet in de tijden van grote economische bloei en ook niet in tijden van tsunami’s en kernrampen, maar dat kan ook aan mijn onopmerkzame want sceptische geest liggen.
Verder heb je natuurlijk Nepal, heerlijke hapklare spiritualiteit, met mannen in oranje jurken en gebedsmolens. Wat je van ver haalt, is lekker.
Geen wonder dat het allemaal zo aanspreekt. Het platte consumeren is dankzij de crisis binnenkort toch afgelopen, en het ging waarschijnlijk ook een beetje vervelen, die eeuwigdurende race tegen de buurman die je toch niet kunt winnen. Even een spirituele time-out en als de economie weer aantrekt, stappen we allemaal weer in de wedstrijd naar het eeuwige ‘meer’.
Is er dan niets positiefs te zeggen? Jawel. Het onvolprezen boek van Henri Nouwen, Eindelijk thuis, staat in de top vijf van spirituele boeken. En dat is dan weer winst.
Hoi Ineke,
Over spiritualiteit gesproken, ik denk dat wij Nederlanders, veel te nuchter zijn voor spiritualiteit, van kinds af aan tot aan de dood word er vaak gezegd “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg” vandaar het zit nu eenmaal niet echt in ons menselijk systeem ingebouwd, (op uitzonderingen na) Verder zijn wij ook het land dat erg hangt aan het onz bin zuunig… mentaliteit dus waarom zouden we geld spenderen aan een spirituele vakantie naar japan of india, terwijl we voor het zelfde geld lekker een paar weken met de welbekende caravan naar frankrijk kunnen gaan om ons even lekker te kunnen gaan bezinnen in een stoel voor de luifel.
Groet Anne-marie
Hoi Anne-marie,
Bedankt voor je commentaar! Ik denk dat je wel gelijk hebt met je constatering dat wij Nederlanders nogal nuchter zijn aangelegd. Hoewel, als je de totale gekte ziet als het Nederlandse elftal een potje voetbal heeft gewonnen…
Maar wat is spiritualiteit eigenlijk volgens jou?
groet!
Ineke
Hoi Ineke,
Wat spiritualiteit is voor mij, genieten van het leven, met het gene wat je hebt, en dat is bijvoorbeeld : lekker eten (met…. die ene zak chips….of bak ijs, lekker op de bank)
of genieten van een leuk gesprek , of eindelijk dat leuke cadeau voor jezelf kopen van je spaargeld, of de seizoen’s veranderingen opmerken en zien dat er nieuwe bladeren aan de bomen hangen, enz enz…
Spiritualiteit word te vaak gezien als een over-gewaardeerd en groot iets,
persoonlijk heb ik niet veel op met vage spirituele stromingen
waar ik ook nog van mening ben dat heel veel spiritualiteit geldklopperij
is. Eerst zien en dan misschien geloven.
Als mensen al opzoek zijn naar rust en naar hun spirituele zelf, zouden ze beter anno nu 2011 eens hun facebook , hyves, mobiel, en enz eens kunnen uitzetten,… daarvoor hoef je echt niet naar een boeddhistisch klooster in verwegistan… te gaan.
Groet Anne-marie