School

Wie schoolgaande kinderen heeft, moet veel meer bij de school betrokken zijn, vindt minister Van Bijsterveld. Ouders moeten meer doen op school, zoals leesmoeder zijn, schoonmaakmoeder, wc-schrobmoeder, oversteek- en avondvierdaagsemoeder en ga zo maar door. Je zet gewoon moeder achter een werkwoord en klaar is kees.

Moeder, ja, want vaders zijn meestal opvallend afwezig. Zowel thuis als op school, overigens. Behalve natuurlijk als een van de kinderen na oeverloos ettergedrag stevig door een leraar tot de orde wordt geroepen. Maar waarschijnlijk is dat niet het type vader waar de gemiddelde school op zit te wachten.

Toen Van Bijsterveld erkende dat ze zelf ook niet zo’n voorbeeldmoeder was geweest want te druk met carrière, maar wel een oppas had die de honneurs voor haar waarnam, waren de rapen gaar. En terecht. Wonderlijk was wel weer dat niemand meneer Van Bijsterveld op het matje riep, maar dit terzijde.

Heeft de minister gelijk met haar oproep? Zeker wel. Laat ouders op school vertellen over hun opleiding of beroep, eis dat ze zelf het rapport ophalen en knoop daar een half uur aan vast om uitgebreid over het kind te praten. Laat de school profiteren van de kennis, de vaardigheden en de kwaliteiten van de ouders. Wedden dat een heleboel ouders dat nog leuk vinden ook?

Er valt alleen wel wat meer over te zeggen. Ouders zouden bijvoorbeeld wat minder betrokken moeten worden bij taken die de school zelf moet uitvoeren.

Ooit werd ik door een regelmoeder ingeroosterd bij het wc-schoonmaken. Toen ik feestelijk voor de eer bedankte, werd mij krachtig ingepeperd dat door mijn weigering een andere ouder vaker zou moeten komen schoonmaken. Ja, dat dankt je de koekoek! De school dient zelf te zorgen voor de schoonmaak en de regering dient haar van de nodige gelden te voorzien om dat te realiseren.

Opeens is mij in het licht van de bezuinigingen volkomen duidelijk waar de minister eigenlijk naartoe wil. Ik had het kunnen weten…