Overgewicht

Dikke kinderen waren vroeger zo zeldzaam dat ze bijna automatisch werden gepest, net als brildragers en beugelbekken.

Die tijd is geweest, zowel voor wat betreft het overgewicht, de bril als de beugel. Maar overgewicht blijft een probleem, in tegenstelling tot de andere twee. Overgewicht kost de maatschappij geld en dus bemoeit de overheid zich ermee, zo zijn de mores nu eenmaal. Doe wat je wilt, behalve als het geld kost.

Maar de bemoeienis van de overheid moet natuurlijk wel baat hebben, anders kost het nog meer geld. De RIVM onderzocht daarom het beleid van scholen ten aanzien van overgewicht. En wat blijkt: een op drie ‘doet er aan’. Een vrij vage omschrijving, en dat is geen wonder. Want waar komt het beleid op neer: er wordt over gepraat, er is nu meer gezonde voeding en bronwater (!) te koop. Indrukwekkend!

De andere kant van de medaille is er natuurlijk ook: op 80% van de scholen staan snoepautomaten en op sommige zijn zelfs pizzapunten te koop. Verder zijn de scholen van mening dat de ouders eerstverantwoordelijk zijn voor wat hun kinderen eten. Terecht, maar daarmee komen we pas echt tot des poedels kern.

Ouders kopen hun eten in de supermarkt, net als iedereen. En dan weet je het eigenlijk al want wat ligt daar prominent in de schappen: kant-en-klaar eten, gangpaden vol snoep en chocolade, vitrines vol toetjes waarbij keuze uit 15 soorten vanillepudding niet ongewoon is; en verder alle denkbare zakjes en pakjes die eten een smaak geven die in de natuur nog nooit is uitgevonden, al lijkt de smaakaanduiding daar wel op te wijzen. Ooit aardbeienyoghurt gegeten die echt naar aardbeien smaakt?

Scheikunde
Werp één blik op het etiket van wel willekeurig kant-en-klaar product dan ook en je schrikt je het apelazarus als je goed was in scheikunde, of je weet absoluut niet wat er staat. Maar wat iedereen wel kan zien, is hoeveel suiker erin zit verwerkt, zeker als je weet dat het ook glucose of fructose kan heten. Zelfs in worst zit suiker!

Kortom, het vereist een creatieve culinaire geest en een behoorlijke dosis warenkennis om alle rotzooi te vermijden die ons wordt voorgeschoteld en toch niet om te komen van de honger. Misschien kan het RIVM eens kijken naar de voedingsindustrie?
En een gratis tip voor scholen: gooi die snoepautomaten de deur uit!