Schaamdouche

Eindelijk gebeurt er eens iets voor een kleine minderheid in deze samenleving vol exhibitionisten: op twee nieuwe scholen in Groningen zijn schaamdouches geïnstalleerd. Dat dacht ik toen ik de kop van dit bericht in de Volkskrant las: Speciale schaamdouche voor verlegen scholieren.

Eindelijk gebeurt er iets voor de leerling die zich, vanwege ontluikende of juist te prominent aanwezige voorgevel dan wel ondergevel, niet prettig voelt in ander naakt gezelschap.
Maar nee, de aparte doucheruimte is bestemd voor de islamitische leerling.

Discriminatie! Dat is het enige woord dat ik ervoor kan bedenken. Ik had een moord gepleegd voor een aparte doucheruimte, geen haar op mijn hoofd dat ik samen met anderen ging douchen. En zeker niet met een om de haverklap verschijnende gymleraar die controleerde of je er wel onder stond.

En later, op een andere school, ging ik ook niet douchen in de aparte douchehokjes. Er waren altijd wel een paar irritante meiden die over de muurtjes heen keken hoe het met jouw lichamelijke ontwikkeling was gesteld. En daar vervolgens luidkeels commentaar op gaven.

Waarom moeten leerlingen in één grote ruimte douchen? Als ik zie wat voor onderwijspaleizen er worden gebouwd dan kunnen er toch zeker wel normale separate doucheruimtes van af!

Gezamenlijk omkleden in het schapenhok bij het zwembad, ook zo’n ervaring die je voor de rest van je leven berooft van enige zin in lichaamsbeweging. De gruwel! Vooral als er volwassenen bij waren die hun kinderschare zwemklaar maakten en en passant zelf ook de bloemetjesjurk voor het badpak verwisselden. Je zou willen dat je nooit ouder werd dan 20!

Wat de schaamdouche met de islam te maken heeft, vermag ik dan ook niet in te zien. Het heeft met behoefte aan privacy te maken, niet met godsdienst.