Ras

Treurig nieuws: Miss Ellie, de lelijkste hond ter wereld, is overleden. Dat meldde de Volkskrant vandaag.

De foto getuigt ervan: wat was dat beest lelijk! Het was een kruising tussen een Chinese naakthond en een chihuahua, je hebt weinig voorstellingsvermogen nodig om daar de noodlottige gevolgen van te kunnen voorspellen.

Nu kan het natuurlijk best een heel lief hondje zijn geweest, daar wil ik niks van zeggen. Maar wie komt op het idee zo’n hond te fokken? Of zou het per ongeluk zijn gegaan? Daarvoor moet de chihuahua toch wel een heel slecht gezichtsvermogen hebben gehad, of een teveel aan geslachtshormonen.

Miss Ellie heeft het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld maar er zijn nog genoeg aartslelijke honden over, zij kwamen er niet alleen door spelingen der natuur maar omdat ze zo worden gefokt. Rashonden dus.

Berucht is de mopshond die zo misvormd is dat er bijna geen plaats meer is voor zijn hersenen en zijn ogen uit de kassen puilen. De Engelse Bulldog kan nauwelijks ademhalen, de Berner Senner gaat in veel gevallen vroegtijdig dood aan kanker en zo kan ik nog wel even doorgaan. Veertig procent van de rashonden heeft namelijk een genetisch defect.

Het tv-programma Zembla voorspelde dan ook het einde van de rashond. Ik hoop het. Laat alle honden een paar jaar lang vrolijk paren met wie ze willen en een groot deel van de genetische defecten verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Hoewel, het kan zoals we inmiddels weten ook resulteren in een volgende Miss Ellie. Maar dat risico moeten we dan maar nemen.