Auto

“Ga je mee?” vroeg Echtgenoot. “Ik heb vrijkaarten voor de Bedrijven Contactdagen.” Ik kan niet zeggen dat meteen razend enthousiast was maar ik ben ook de beroerdste niet. Dus toog ik gisteravond met Echtgenoot naar de WTC Expo in Leeuwarden.

En het was precies zoals ik dacht. Veel mannen in grijs pak dat niet paste vanwege een zittend beroep en/of te veel copieuze zakenlunches, en af en toe een vrouw van jonge dan wel onbestemde leeftijd, zich voortbewegend op naaldhakken.

Het lijkt alsof het bedrijfsleven een bepaald type mens aantrekt. Ze praten snel, kijken ondertussen slinks langs hun gesprekspartner om te zien of er nog andere mensen langslopen die ze moeten spreken en ze bezigen, naargelang de branche, hun eigen jargon.

Er bleek af en toe wel iets interessants te zien. We gingen langs de cateraar van Echtgenoots werk die mij prompt een stukje verrukkelijk klaargemaakte zalm voorzette.

Daarna kwam de afdeling Groene Energie, met als meest in het oogspringend onderdeel zonnepanelen die verlicht werden door spots. Dat leek toch een beetje gek…

En daar stond opeens de Opel Ampera. Zelfs een leek als ik weet dat Ampera verwijst naar ampère en dat het dus een elektrische auto is.

De Opel Ampera had echter wel een nadeel: het is een automaat, zoals alle elektrische auto’s, vertelde een gedienstige dame mij. En toen kwam de grootste teleurstelling: de Opel Ampera rijdt alleen de eerste 40 tot 80 kilometer elektrisch, daarna schakelt hij weer over op benzine. Jammer!

Hij zag er mooi uit, beter dan de op golfkarretjes lijkende elektrische autootjes die ik even eerder in de hal had zien staan.

Waarom zien elektrische auto’s er zo vaak uit alsof je ze niet serieus hoeft te nemen? Waarom hebben ze zo’n Daf-achtig voorkomen? Welke zichzelf respecterende man (of vrouw) stapt ooit achter het stuur van zo’n zielig geval?

Toegegeven, er wordt eindelijk ook aan het uiterlijk van de elektrische auto gewerkt. Renault heeft een elektrische auto die er goed uitziet en ook van de Nissan Leaf schiet de toevallige voorbijganger niet spontaan in de lach.

Het kàn dus wel. Kunnen al die lelijke elektrische eendjes dan nu meteen uit de productie worden genomen?