Gezond eten

Wie wil er niet gezond oud worden? Ik wel en daarom sprong ik verheugd op bij het lezen van de volgende kop: Gezond ouder worden met eten uit de Steentijd.

Om vervolgens te ontdekken dat het allemaal weer héél anders moet met mijn eetgewoontes. Was ik net gewend aan het beroemde Mediterrane dieet met veel vis en groente, nu moet ik weer helemaal af van die gezonde linolzuren. Die zijn helemaal niet gezond, stelt onderzoeker Remko Kuipers. En hij kan het weten want hij promoveert op dit onderwerp.

Wat moeten we nu weer eten? Veel eiwitten in ieder geval en weinig koolhydraten. Voor iemand enthousiast biefstukken en speklappen wil gaan inslaan: laat maar. Het betekent niet extra vlees eten. En daar kan ik me wat bij voorstellen.

Onze voorouders uit de Steentijd hebben vast niet elke dag een flink beest aan het spit geregen. Vang zo’n dier allereerst maar eens! En de mammoeten waren al uitgestorven…
En inderdaad, Kuipers benadrukt dat er niet veel vlees werd gegeten in de Steentijd.

Waar je dan je eiwitten uit moet halen, daar laat de promovendus zich niet over uit. Peulvruchten? Zou kunnen.
Over groente en fruit heeft hij het wel. Dat biedt alleen geen soelaas aan de 21e-eeuwse mens die vooral iets smeuïgs wil eten, en vet, en zoet.

Omscholen dus, in ieder geval naar groente en fruit. Voor de verrassing daarom (voor deze ene keer!) een recept:

Snijd een banaan in stukjes, ontkroon een stuk of wat aardbeien, scheutje citroensap erbij en dan alles in de blender. Alle variaties fruit zijn mogelijk, behalve harde appels.

Maar, het zal de eerste keer niet wezen, wie weet ontdekt een andere promovendus over een jaar of wat dat we juist veel suiker en vet moeten eten. In dat geval is bovenstaand recept eenvoudig bij de tijd te brengen met een flinke toef slagroom.