Museum

‘Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem zal een setje huissleutels, een waveboard, een gourmetstel, een spaarlamp, een wasknijper, een koffiezetapparaat, een foto, een spellinggids van de Nederlandse taal, een wegenkaart en de cd 21 van de Britse zangeres Adele opnemen in de museumcollectie. Het zijn voorwerpen waarvan het Nederlandse publiek denkt dat ze in de toekomst niet meer zullen bestaan.’

Wat een intrigerend bericht was dat in Trouw. De huissleutels gaan verdwijnen omdat er straks een irisscan komt, denkt de Nederlander, de wasknijper verdwijnt omdat iedereen een droger gebruikt. De wegenkaart verliest het op alle fronten van de TomTom en het koffiezetapparaat van de Senseo.

Het doet me denken aan de voorspellingen rond de jaren ’70 over het magische jaar 2000. We zouden allemaal met de helikopter naar het werk en we gingen kunststof kleding dragen, en alles zou automatisch gaan. Ik ben blij dat daar niets van is uitgekomen.

En met een beetje mazzel zal het ook deze voorspellingen van de Nederlander zo vergaan. Een irisscan in plaats van huissleutels? Nooit meer even de sleutels aan de buurvrouw geven om tijdens een vakantie je bloemetjes water te kunnen geven? Wat een vooruitgang…

Geen koffiezetapparaat meer maar alleen een Senseo? En als de hele familie er is tien keer heen en weer rennen naar de keuken, wachten tot het irritante lampje niet meer knippert en je weer twee kopjes koffie klaar hebt? Deze dame gebruikt bij groot gezelschap zelfs nog een los filter op een thermoskan…

En dan de wegenkaart. Ha ha, wel eens in een gebied gereden waar de TomTom het opeens niet meer deed? En hoe kwam je toch nog thuis? Juist, met de wegenkaart. Ik doe sowieso geen afstand van dat ding. Ik wil geen geografische hersenverweking, en ik wil geen zalvende stem horen die mij meldt dat ik te hard rijd.

Maar dan het klapstuk: de wasknijper. Wie kan zonder wasknijpers? Als straks de energiecrisis in volle hevigheid heeft toegeslagen en de wasdroger een ouderwetse stroomvreter wordt, ontstaat er een run op wasknijpers!

Alleen die spellinggids van de Nederlandse taal, die baart me wel zorgen. Wat er, tot op het achtuurjournaal, aan taalfouten op je afkomt, is niet meer te tellen.

Een ding intrigeert me aan het lijstje. Wat is een waveboard??