Oud

Ouderen en kinderen lijken steeds meer op elkaar, dacht ik vandaag bij het lezen van de krant.

Ouderen krijgen bijvoorbeeld vaker een fietsongeluk. Niet omdat ze aangereden worden maar omdat ze klungelig fietsen. Minister van Infrastructuur (!) Schultz van Haegen wil daarom de straten aanpassen door kleur aan te brengen op de stoeprand. Bejaarden schijnen namelijk niet goed te kunnen zien waar de stoep eindigt en de straat begint.

Scootmobielen en elektrische fietsen zijn ook al gevaarlijk want die gaan vaak te hard. Eerst zeuren dat je conditie niet goed genoeg is om tegen de wind in te fietsen en dan klagen dat het te hard gaat. Het is ook nooit goed.

Maar de minister maakt zich sterk voor de veiligheid van ouderen en gaat met de ouderenbonden praten. Zij moeten hun leden ‘bewustmaken van gevaarlijk fietsgedrag’. Ik kan wel gillen bij zo’n zin. Stel je voor, je bent 80 en dan komt een mevrouw van de Ouderenbond je vertellen dat er zoiets als ‘gevaarlijk fietsgedrag’ bestaat. Als je al lid was van zo’n club dan zou je je lidmaatschap meteen opzeggen, een racefiets kopen met 20 versnellingen en dan gaan fietsen zonder helmpje.

Niet alleen op de fiets, ook in het bejaardentehuis hebben ouderen het moeilijk. 20% wordt gepest, ontdekte de Radboud Universiteit. Bejaarden gebruiken daar methodes voor die ze hebben onthouden van de kleuterschool: anderen buitensluiten, iemand met de rollator (vroeger de step) tegen de schenen rijden.

Eruit gooien, zou ik zeggen, met rollator en al. Maar dat doen de bejaardentehuizen natuurlijk niet. Ze hebben een bejaardenpestprotocol gekregen van de universiteit. Een van de maatregelen die het tehuis kan nemen, is notoire pesters uit te sluiten van een bepaalde activiteit. “Nee, meneer Jansen, voor u geen bingo vandaag en achter de sjoelbak komt u ook niet. U hebt mevrouw Dijkstra klemgereden met uw scootmobiel.”

Ik heb steeds minder zin oud te worden.

Gelukkig herinner ik me één goed bericht over ouderen, al stamt het uit januari. Ouderen blijken nog prima te kunnen leren zolang het niet te snel gaat.
Dat biedt dan weer perspectief voor die bejaarde pesters.