Hybride vlees

Rookworst met minder vlees. Tot nog niet zo lang geleden was dat geen aanbeveling maar nu gaat Unox er mee adverteren, meldt Trouw.

Vlees vermengen met zetmeel is natuurlijk een oude truc. Mijn oma maakte vroeger al gehaktballen met beschuitkruim er doorheen. Lekker en goedkoop.

Oma’s oude truc heeft nu een nieuw jasje en dus ook een hippe nieuwe naam: hybride vlees. Gehakt, worstjes, hamburgers en slavinken zitten al lang vol met zetmeel en de soepballetjes in bliksoep bestaan zelfs voor een groot deel uit soja, maar nog niet eerder werd er met dat plantaardige bestanddeel geadverteerd.

Toch trekt Unox nu de stoute schoenen aan want hybride vlees pept hun milieuvriendelijke imago op. Dat is niet zo vreemd als je weet dat Unox onderdeel is van Unilever. Die holding is al langer op de groene toer.

Vermindering van de vleesconsumptie is de leidende gedachte achter hybride vlees. Want je kunt de brave hardwerkende Nederlander natuurlijk niet zo maar zijn gehaktbal afnemen. Daar krijg je sociale onrust van. En dus wordt er rijstmeel, tarwemeel of meel van lupinebonen aan het vlees toegevoegd. Ook dit goedje heeft een mooie naam: Meatless. Leuk bedacht, reclamemakers!

Zowel voor jezelf als voor het milieu is het natuurlijk veel beter om minder vlees te eten en het is ook nog eens een keer goed voor de eerlijke verdeling van voedsel en grondstoffen. Toch irriteert het me, dat hybride vlees.

Als ik een gehaktbal koop, wil ik gewoon gehakt, niet iets wat er alleen op lijkt. En als ik minder vlees moet eten vanwege voornoemde crises dan moet dat gewoon worden verteld. Er zijn goede argumenten voor, dus waarom zou ik daar niet naar luisteren?

Er is namelijk niets mis met vegetarische gerechten. De zooi die je vroeger onder die noemer kreeg voorgeschoteld, is al lang van het menu verdwenen. Tegenwoordig houden topkoks zich bezig met vegetarisch eten, websites met recepten staan er vol mee. Gebruik die lupinebonen maar zelf in een gerecht, in plaats van ze te verstoppen in vleesproducten.

Kortom, de hardwerkende Nederlander doet zichzelf niets tekort met vegetarisch eten. Integendeel. Maar dan graag zonder mooie namen als hybride vlees. Noem het beestje maar gewoon bij de naam.