SGP

Het kabinet kan door met gedoogsteun van de SGP in de Eerste Kamer. Wat een schrik! Zo’n eng partijtje van christenfundi’s zonder vrouwen maar met een hele reeks aan verboden en verbodjes. Daar gaan de zalige kooopzondagen, de open zwembaden op zondag, en godslastering blijft strafbaar. Eng!
En eigenlijk ook ondemocratisch. Want het is een klein partijtje maar ze krijgen nu heel veel macht.

Zo maar wat jammerklachten op radio en tv. Toen D66 in een vergelijkbare positie zat tijdens de Paarse kabinetten werd juist de loftrompet gestoken. Knap werk van zo’n klein partijtje! En ze konden nu mooi de euthanasiewet en andere Paarse kroonjuwelen erdoor jassen. Handig!

De afkeer van de SGP (ook niet mijn partij, als vrouw) staat symbool voor de afkeer van religie in het algemeen. Moslims zijn eng maar christenen deugen ook niet, kijk maar naar de kruistochten… De wandaden van niet-godsdienstig geïnspireerde leiders en staten worden voor het gemak vergeten. Hitler, Mao en Stalin konden er ook wat van, gezamenlijk hebben ze meer doden op hun geweten dan alle godsdiensten bij elkaar, zeker gerekend de korte periode van hun bestaan.

Maar daar voelt de gemiddelde Nederlander zich niet door aangesproken. Hij hoort immers niet bij een groep, hij is een individu. De domme mensen, mensen die geloven in iets wat je niet kunt zien, die horen bij een groep. En hen kun je dus alles in de schoenen schuiven wat een lid van hun groep op zijn geweten heeft, al doen en zeggen zij dingen waar het grootste deel van hun groep het niet mee eens is.

En als dat niet lukt, is er altijd nog de zalige onwetendheid, elke dag geëtaleerd in programma’s als DWDD en Pauw en Witteman.

Maar niet te chagrijnig, er komt ook wel eens iets leuks voorbij. Op Twitter circuleert het vermoeden dat het kabinet in ruil voor gedoogsteun van de SGP de zwarte kousen in het vervolg in het 6% Btw-tarief laat vallen. Wie weet komen ze nu weer in de mode!