@pontifex

Praised be our Lord Jesus Christ! With my prayers and blessings, Benedictus XVI

Zie hier de eerste tweet van de paus, aka @pontifex. Op 12 december gaat hij pas echt los, meldt de Volkskrant. “Zo vaak als hij wil,” zei zijn communicatieadviseur schijnheilig. Alsof de paus straks zijn dag begint en eindigt op Twitter.

Binnen een uur had de goede man al 10.000 volgers! En inderdaad, voeg op Tweetdeck de column @pontifex toe en de tweets zijn niet te lezen, zo snel vliegen ze voorbij. Ze mogen bij het Vaticaan hun communicatieclub wel fiks uitbreiden.

Het ligt natuurlijk een beetje voor de hand, zo’n tekst van de paus. Je verwacht van de 85-jarige geen terloopse toespelingen op de wat los zittende mijter, een scheur in de soutane of iets in de trant van ‘Net vermoeiende audiĆ«ntie gedaan, nu #sauerkraut eten met #bisschoppen, wit wijntje erbij. Dan twexit.’ Of zo.

De manier waarop de arme man naar de iPad zat te kijken die voor hem op tafel lag, geeft te denken. Alsof er een weekdier voor hem neer was gegooid dat nog een beetje bewoog. En ja hoor, wat blijkt: de man schrijft alles nog steeds met de hand, niet eens op de computer!

Hij gaat dan ook niet zelf twitteren, dat doet zijn kersverse Amerikaanse communicatieadviseur Greg Burke voor hem. Die gaat het nog moeilijk krijgen. De verwachting is dat de paus (lees: Burke) antwoord gaat geven op geloofsvragen van volgers. In 140 tekens!

Maar de tweets zijn niet onfeilbaar, dat is weer een troost voor Burke. Stel je voor, had hij dat er ook nog bij: leg de leer van de erfzonde uit in 140 tekens. Onfeilbaar alstublieft!

Benedictus gaat twitteren in acht talen maar helaas niet in het Nederlands. Elk pauselijk bericht zal simultaan in het Engels, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Duits, Pools en Arabisch worden verstuurd. Of je in elke taal uitkomt met die 140 tekens, wordt een sport op zich.

Als de nieuwigheid er een beetje af is, zal ik hem de volgende geloofsvraag stellen: waarom moet ik Rooms-katholiek worden? En dat is helemaal geen rare vraag als je protestant bent en in Leeuwarden woont. Dat zal de paus ook wel begrijpen.