Man/vrouw 1

Soms bewijst de wetenschap iets wat je al lang wist. En soms ben ik daar heel blij mee. Zoals het Amerikaanse onderzoek dat vaststelde dat mannen helemaal niet van Mars komen, en vrouwen niet van Venus. Hoera!

Niet dat het nieuw was want natuurlijk had ieder oplettend mens dat al lang waargenomen. Elke psycholoog kan je vertellen dat de verschillen tussen individuen onderling, man of vrouw, veel groter zijn dan die tussen mannen en vrouwen als soort. Toch ben ik blij dat de Mars-Venus-theorie nu, ondersteund door onderzoek onder 13.000 mensen (!), fijn naar de prullenbak kan worden verwezen.

Wie kent er geen hypergevoelige mannen en keiharde vrouwen, mannen die heel goed kunnen zorgen en vrouwen die uitstekend achteruit kunnen inparkeren? Echtgenoot, hoewel man, kan geen kaart lezen, hij houdt de kaart ondersteboven als we van noord naar zuid rijden! En hij is heel wat empathischer dan ik.

Inparkeren daarentegen kan hij tot op de vierkante centimeter, wat dan weer niet past bij de empathie. Maar gelukkig hoeft dat ook niet.

Het is tijd eerlijk toe te geven dat ik mij ook wel eens heb bezondigd aan stereotypering, bijvoorbeeld met de uitspraak: ‘een man blijft altijd een beetje een jongetje’. Het is wel waar maar er zijn ook genoeg vrouwen die diep in hun hart altijd een meisje blijven. Toch deed ik het want het is lekker makkelijk en je kunt er mannen zo fijn de kast mee opjagen.

Maar ik zal mij bekeren want stereotypen zijn niet fijn. Hoe vaak heb ik niet gehoord dat ik als meisje eigenlijk met poppen zou moeten spelen en niet met auto’s en blokken. En sleepte een van de Zoons niet altijd braaf met een theeserviesje van hot naar her, terwijl visite mij vroeg of dat wel passend jongensspeelgoed was…

Vooroordelen houden zichzelf in stand. Wie als meisje steeds hoort dat jongens beter zijn in rekenen, vindt al snel een excuus voor haar onvoldoendes. Wie als vrouw hoort dat zij wegens aangeboren gebrek aan ruimtelijk inzicht niet kan inparkeren, gaat het niet eens meer proberen.

En wat een heerlijk excuus hebben mannen door het veronderstelde ontbreken van een zorg-gen: nooit poepluiers verschonen, daar wil ik ook wel een gebrek voor hebben!

Nu is het wachten tot deze nieuwerwetse en wetenschappelijk verantwoorde ideeën gemeengoed worden. Snel, voor er weer een ander onderzoek de tegenovergestelde kant op wijst!