Vluchtkerk

Sommige initiatieven hebben heel goede redenen. De Vluchtkerk is zo’n initiatief. Vluchtelingen worden in Nederland behandeld als misdadigers. Kunnen Nederlanders al terecht klagen over ondoorgrondelijke overheidsregels, mallotige wetten en van-het-kastje-naar-de-muur-strategieën, vergeleken met wat asielzoekers moeten doorstaan, is dat peanuts.
protest
Goed dus dat er actie wordt ondernomen. En toch. Op dit moment ontploft Twitter weer eens. Er is een demonstratie van Vluchtkerk-aanhangers die protesteren tegen het beleid van de overheid. En al gauw wijzen de twitteraars naar elkaar. ‘Kijk eens: hij is er ook (pic). En zij, en hij. Ik ben er dus ook want ik nam de foto.’

‘Jezus was ook een vluchteling’, heeft een Bijbelgetrouwe protestant om zijn nek hangen. Helemaal waar. Jezus was ook de zoon van een timmerman maar met zo’n bord heb ik nog nooit iemand zien lopen. Terwijl wat meer aandacht en waardering voor vakmanschap van mensen die geen universiteit hebben doorlopen niet zou misstaan in onze samenleving.

In de afgelopen weken kon je ook logeren in de Vluchtkerk. Gefundenes Fressen voor politici die dan ook gretig kwamen kijken. Leuk, logeren! En goed voor het imago… En breng je een pannetje soep naar de arme stakkers, dan werd je naam als beloning aan Twitter toevertrouwd. Ik kom alleen veel dezelfde namen tegen uit het ons-kent-ons-circuitje en daar word ik onrustig van.

Doet het mij, als kind van de jaren ’70, misschien te veel denken aan die tijd? Waarin je populair was als je maar liet weten aan de goede kant te staan? Verder hoefde je niks. Onze buren van destijds stuurden een nieuwjaarswens met een foto van henzelf, lopend in een van de grote marsen tegen de kruisraketten. Brrr.

Eigenlijk wil ik alleen maar een oproep doen aan alle do-gooders: gaat het je werkelijk alleen om de goede zaak of zijn de nevenactiviteiten, de tweets en foto’s op Facebook stiekem ook wel interessant? Zijn ze nog middel of al doel? En mogen de vluchtelingen straks in jouw bed slapen?

En protesteer daarna maar weer gewoon verder.